Stap 3 Krijg meer bezoekers

Hoe krijg je nu meer bezoekers op je mobiele site?

Potentiële klanten zijn op zoek met hun mobiel en vinden u via bijvoorbeeld Google, Yahoo Local, Bing, Facebook of op een andere manier. Op het moment dat iemand op een zoekresultaat klikt komt automatisch de juiste versie van de site in beeld.

 • www.jouwdomeinnaam als ze achter de PC zitten en
 • m.jouwdomeinnaam als je het aanklikken met een mobiele telefoon.

Als eerste is het belangrijk dat je gewone PC website weet wanneer iemand een mobiel toestel gebruikt. Je wil dat als iemand met een PC surft de  www.  website in beeld komt en met een mobieltje juist de  m.  website. Voor mensen met een tablet kan je zelf kiezen: of ze krijgen de PC site in beeld of ze zien de mobiele website. En daar kan je dan weer kiezen of ze de telefoonversie (smal) te zien krijgen of een voor tablets geoptimaliseerde layout (breed).

Deze instelling maak je eenvoudig met een omleidcode, ook wel switchercode of device atlas genoemd.

Omleidcode Generator

De configuratie assistent heeft een ingebouwde omleidcode generator. Door het gebruik van deze code leid je het verkeer van de volledige PC website om naar je mobiele site.  Je kan de omleidcode generator vinden onder het tabje “OPTIES”. De meest gebruikte versie is het Javascript.

omleidcodegenerator

 

Selecteer de (programmeer) taal naar keuze, klik of tablets wel of niet omgeleid moeten worden en klik vervolgens op de de knop genereren. Download het gegenereerde bestand en kopieer en plak het codefragment in de HTML broncode van je desktopsite.

Voor WordPress is een het bestand een PlugIn die je eenvoudig kan uploaden in je WP-admin omgeving.

 

Omleidcode Generator Opties

De omleidcode generator kent 2 “vinkjes” die je kan uit of aan zetten. Met deze opties heb je nog meer invloed op wat de omleidcode precies gaat doen.

omleidcode

 1.  Tablet-pc’s omleiden
  – www.voorbeeld.nl is voor de PC website
  – m.voorbeeld.nl is voor de mobiele websiteWaar wil je dat bezoekers die een tablet gebruiken heen gaan?
  Zet je dit vinkje aan, dan gaan bezoekers die een tablet gebruiken naar de mobiele website. Daar kan je vervolgens een voor tablet geoptimaliseerde layout aanbieden. Zet het dit vinkje uit, dan gaan bezoekers die een tablet gebruiken naar de PC versie van je website.

  Vinkje uit – Tablet gebruikers krijgen de www.voorbeeld.nl PC website te zien
  Vinkje aan – Tablet gebruikers krijgen de m.voorbeeld.nl mobiele site te zien

  Let op: bij vinkje aan kan je vervolgens er voor kiezen om een speciaal voor tablets geoptimaliseerde mobiele website te tonen.
  Dit doe je bij menu item Ontwerp
  – Subitem Lay-out voor tablet / groot scherm
  — Tablet weergave uit/aan

  tablet-aanuit

 2. Altijd omleiden naar startpagina van mobiele site
  De omleidcode zal altijd op de mobiele website de bijpassende pagina zoeken naar aanleiding van de PC versie van de pagina. Als de pagina niet bestaat zal er automatisch een mobiele versie gemaakt worden. Je kan er ook voor kiezen om altijd alle bezoekers naar de eerste pagina van je mobiele website om te leiden. Dat is een keuze die iedereen zelf kan maken. Dit stel je in met het 2de vinkje.

Wat doet die omleidcode precies?

Server-side switching code is een stukje broncode wat in je bestaande PC website komt. Het herkent of een bezoeker met een PC naar je website kijkt of met een mobieltje.

redirectScreen

Wij adviseren om deze omleidcode in alle pagina’s van de bestaande (grote) www website te zetten zodat bezoekers die bijvoorbeeld via een zoekmachine uitkomen op een sub-pagina toch worden doorgezonden naar de mobiele pagina.

DeviceAtlas

Deze omleidcode maakt gebruik van de switching service van DeviceAtlas om te bekijken welk toestel en welke browser iemand gebruikt. Dat is een grote databank waar meer dan 6000 verschillende toestellen in staan van alle bekende merken.

Uiteraard zijn er nog meer oplossingen te bedenken maar met de ingebouwde omleidcode generator kan je provider, sitebouwer of webmaster in ieder geval uit de voeten.

Mobiele website SEO

Wil je nog meer bezoekers om je mobiele website? Gebruik dan alle ingebouwde SEO functies. Zet de QR Code op je visitekaartjes. Maak een aparte Google Adwords campagne aan voor mobiel gebruik. Twitter over je nieuwe mobiele site en post een schermafdruk op Facebook.

Zoekmachines snappen vanzelf of iemand een mobieltje gebruikt of een PC en geven bij een mobiel toestel de voorkeur aan een echte mobiele website. Ook kunt u met de mobiele website aparte SEO speciaal voor mobiel toepassen. Denk aan local search. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld Google Mobi weet waar jouw mobiele telefoon is (GPS) en een resultaat zal geven in de buurt. Heb jij dan een mobiele website komt je bedrijf in de zoekresultaten hoger te voorschijn dan een bedrijf een dorp verderop.